Inici / Notícies :: Bloc :: Pobresa Infantil, la lluita en solitari de les entitats de base.

Titular notícies

Pobresa Infantil, la lluita en solitari de les entitats de base.

Dijous 16 Maig 2013

El 26,4% dels catalans menors de 16 anys es troba en risc de pobresa, un percentatge 8,8 punts superior al que es va registrar l’any 2008. Així ho recull l’Estadística de distribució personal de la renda i de risc a la pobresa de l’IDESCAT

Infants i joves de l'Associació Educativa Can Palet de Terrassa

La pobresa és considera com la manca de béns materials necessaris per portar una vida digna, i d'aquí se'n desprenen dos conceptes més: la pobresa absoluta i la pobresa relativa.  La primera és aquella on el nivell d'ingressos està per sota del que es considera indispensable per satisfer les necessitats bàsiques. I la segona és aquella situació en la qual, malgrat tenir les necessitats bàsiques cobertes, el nivell d'ingressos se substancialment menor que el de la major part de la població.
Infats en rotllana a l'Associació Educativa Can Palet de TerrassaD'aquesta manera, entenem per pobresa infantil  als infants que viuen en una llar amb uns ingressos per sota del 40% de la mitjana. L’any 2010 els infants en aquesta situació representaven el 13,7% del total. La dada s’ha incrementat en més de 4 punts percentuals des de 2008; i segons l'
estudi UNICEF, l'Estat Espanyol és el més elevat de la Unió Europea després de Romania i Bulgària.
I des de l'inici de la crisi, en el nostre entorn no  només  ha augmentat la proporció d’infants en risc de pobresa, sinó que s’ha intensificat el seu grau.

Existeixen uns efectes lligats a l'índex de pobresa i per tant, els infants en aquest entorn, tenen més vulnerabilitat de caure-hi i de perdre els drets que la nostra societat els ha de garantir: Mancances de  salut i d'un creixement sa; reducció del rendiment escolar, i de la conseqüent dificultat d'invertir laboralment la seva situació; risc de perdre el dret a un habitatge digne; i major facilitat del  desenvolupament de dinàmiques de violència i augment de l'ús indegut de drogues.
 
Malgrat tots aquest indicadors, vivim immersos en una dinàmica perversa, on l'Estat mostra més preocupació en la constitucionalitat del dret a decidir, que en intervenir directament per l'acompliment dels drets constitucionals d'igualtat i vida digna. I on els pactes per a la infància, que porten anys desenvolupant-se, no desemboquen en accions tangibles per pal·liar aquesta situació.
 
Centre Diari de l'Associació Educativa Can Palet de TerrassaQuan els organismes i les administracions estan més allunyats de la ciutadania i tenen estructures més grans, més reticències mostren al canvi i posseeixen menys capacitat d'adaptació a l'evolució de la societat. D'aquesta manera primen més en mantenir el seu estatus quo i el seu rígid sistema organitzatiu, que en donar resposta ferma a les noves necessitats socials cada cop més alarmants.

Així doncs l'administració s’hauria de centrar en impulsar polítiques socials concretes que permetessin reduir la taxa de pobresa. Ja que mentrestant, des de les entitats que estem colze a colze amb la gent, treballem en solitari amb un triple  objectiu:
  1. Mantenir i millorar la qualitat de la nostra atenció, amb l'evident reducció del suport institucional i administratiu.
  2. Generar contenció, per reconduir la ràbia i la frustració de la ciutadania en noves formes d'interrelació entre iguals, i de canvi social i polític des de la base.
  3. Invertir en creativitat, per poder donar resposta ferma i constant a les necessitats de les persones més vulnerables del nostre entorn.

Altres mitjans on s'ha publicat aquest article, en diferents versions:
○ El Punt Avui. Edició Nacional 21-05-2013 Pàgina 20
○ Pobresa infantil, la lluita en solitari de les entitats de base.(Diari Ara, Edició Nacional 26-05-2013 Pàgina 35)
 
 

Últimes Notícies